Hoteles Acacias Brujas
Hotel Acacia Brugge: tourism

Historiek & info

Bezienswaardigheden

Brugge is niet enkel een werelderfgoedstad maar ook een stad die vandaag geschiedenis schrijft. Naast de talrijke musea en historische monumenten die Brugge telt is er de jongste jaren ook aandacht voor hedendaagse architectuur.

In het kader van Culturele Hoofdstad van Europa in 2002 werden een aantal hedendaagse architectuurprojecten gerealiseerd in de Brugse binnenstad. Vier sterke architecturale elementen getuigen van het Culturele Jaar en gaan nu de confrontatie aan met de omringende oude stad. 


Stedelijke Musea

Brugge telt heel wat musea die jaarlijks duizenden bezoekers lokken. 
Een troef van de Brugse museumcollectie is haar grote verscheidenheid: van Vlaamse Primitieven tot actuele kunsten, van de klassieke ‘schone kunsten’ tot archeologische objecten, meubelen, zilver, folklore ... Voor elk wat wils, dus. 

Groeningemuseum
In het Brugse Groeningemuseum is de wereldberoemde collectie van de Vlaamse Primitieven te zien, met topstukken van Jan van Eyck, Hugo van der Goes, Hans Memling en Gerard David, maar ook schildeirjen en sculpturen uit de Renaissance, de Barok, het Classicisme en het Expressionisme vallen daar te bewonderen.
De Schone Kunsten van de 15de tot de 21ste eeuw zijn gegroepeerd in het Groeningemuseum en het Arentshuis.

Arentshuis
In het Arentshuis worden enerzijds wisselende tentoonstellingen getoond van onder meer de rijke verzameling prenten en tekeningen uit het Steinmetzkabinet en anderzijds een vaste presentatie van de Brugse-Britse kunstenaar Frank Brangwyn

Bruggemuseum
Het Bruggemuseum is de verzamelnaam voor 7 historische toplocaties, stuk voor stuk indrukwekkende gebouwen en collecties. Tussen 2004 en 2010 krijgen ze alle een aangepaste opstelling, waarbij de geschiedenis van Brugge verteld wordt vanuit verschillende thematische invalshoeken. Het Bruggemuseum wordt zo het stadshistorisch museum.
De 7 locaties zijn: Bruggemuseum-Archeologie ,Bruggemuseum-Belfort ,Bruggemuseum-Brugse Vrije ,Bruggemuseum-Gentpoort (vanaf 2007 publiek toegankelijk) ,Bruggemuseum-Gruuthuse ,Bruggemuseum-Onthaalkerk O.L.V ,Bruggemuseum-Stadhuis.
Je vindt er een schat aan kunstwerken!
Dat geldt ook voor het Hospitaalmuseum, Memling in Sint-Jan en O.L.V.-ter-Potterie. Het acht-eeuwen-oude Memling in Sint-Jan is beroemd om de meesterwerken van de Vlaamse Primitief Hans Memling. Het museum O.L.V-ter-Potterie staat bekend om zijn kerk en zijn zilverschat.

Het Sint-Janshospitaal (nu Memling in Sint-Jan - Hospitaalmuseum) was ooit de grootste stedelijke instelling voor zieken, armen en behoeftigen. De broeders en zusters die er werkten, lieten heel wat verhalen, gebruiksvoorwerken en kunstwerken na. Deze zijn nog steeds bewaard op dezelfde plek. Meubilair, schilderijen, beeldhouwwerk en allerlei toegepaste kunsten zijn tentoongesteld in een gebouw die op een geschiedenis van 800 jaar kan bogen. Een apotheek met kruidentuinen en naslagwerken over geneeskunde maken de collectie af.

De stichting van het Hospitaal van Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie
dateert van de 13de eeuw. De verering van een mirakelbeeld van Onze Lieve Vrouw bezorgde de kerk een bedevaartsstatuut. Het kerkinterieur werd daardoor uitgebreid en rijkelijk versierd. De museumcollectie toont gebruiksvoorwerpen en kunstwerken die in het hospitaal werden gebruikt. De indrukwekkende zilverschat is zeker de wandeling naar het ”stillere Brugge” waard. 

Museum voor Volkskunde
Het pittoreske Sint-Annakwartier herbergt het charmante Museum voor Volkskunde en twee windmolens op de Kruisvest: de Koeleweimolen en de Sint-Janshuismolen. Het Guido Gezellemuseum is één van de belangrijkste literaire musea van Vlaanderen. Acht 17de-eeuwse godshuizen – met een hedendaagse architecturale uitbreiding – herbergen een collectie oude voorwerpen in verschillende decors van weleer: een klasje, schoenmakerij, hoedenmakerij, kuiperij, Vlaamse woonkamer, suikerbakkerij, apotheek, herberg, kleermakerij, traditioneel textiel en een authentiek slaapkamerinterieur. Op donderdagnamiddag wordt er op ambachtelijke wijze snoep bereid. De eerste zaterdag van september kan je in het Museum voor Volkskunde meevieren met de Aristidefeesten en de zondag voor Kerstmis met het Midwinterfeest.
ADRES : Balstraat 43, 8000 Brugge Live map

In Forum+ [Concertgebouw], dat bij het Groeningemuseum aansluit, zullen er trimestrieel exposities rond actuele kunsten plaatsvinden.


Niet stedelijke Musea

Ook de niet-stedelijke musea zijn een bezoek overwaard 

Begijnhuisje 
In het Begijnhuisje wordt een beeld opgehangen van de leefwereld van de vroegere begijnengemeenschap. 
ADRES: Begijnhof 30, 8000 Brugge Live map 

Choco-Story 
In het chocolademuseum van Brugge beleeft u de boeiende wereld van de chocolade.
U wordt ondergedompeld in de geschiedenis van de cacaobonen en krijgt een volledig beeld van de productie van pralines.
ADRES: Sint-Jansstraat 7b, 8000 Brugge. Live map
www.choco-story.be
info@choco-story.be

Diamantmuseum Brugge 
In dit museum toont men de buitengewone geschiedenis van Brugge als oudste diamantcentrum van Europa. De bezoeker krijgt er informatie over de mysterieuze wereld van de diamant, één van de belangrijkste exportprodukten van België.
ADRES: Katelijnestraat 43, 8000 Brugge. Live map
Tel: + 32 50 34 20 56, Fax: + 32 50 33 63 26
www.diamondmuseum.be/
info@diamondmuseum.be

Engels Klooster 
Engels Klooster, typische koepelkerk (1736-1739). 
ADRES : Carmersstraat 85, 8000 Brugge. Live map
T. + 32 50 33 24 24

Heilig-Bloedbasiliek 
Dubbelkapel, met beneden de romaanse Sint-Basiliuskapel (1139-1149) en op de bovenverdieping de kapel waar de Relikwie van het Heilig Bloed bewaard en iedere vrijdag vereerd wordt. Laatstgenoemde kapel werd in de 15e eeuw in gotische stijl verbouwd.
ADRES: Burg 10, 8000 Brugge, Live map
www.holyblood.org

Hof Bladelin
 
Omstreeks 1440 gebouwd in opdracht van Pieter Bladelin, schatbewaarder van de Orde van het Gulden Vlies. Ingewerkt in de muren rondom het stemmige binnenhofje : mooie stenen medaillons met beeltenissen van de vroegere eigenaars.
ADRES: Hof Bladelin, Naaldenstraat 19, 8000 Brugge Live map

Jeruzalemkerk 
De Jeruzalemkerk, ook kerk van het Heilig Graf genoemd, werd in de 15de eeuw gebouwd door de familie Adornes. De eerste Adorno, Oppicino, afkomstig uit Genua, was bevriend met de graaf van Vlaanderen Gewijde van Dampierre. Hij vestigde zich in onze streek en stierf alhier in 1307. De Adornes werden vooraanstaande figuren in het middeleeuwse Brugge. In het begin van de 15de eeuw besloten zij naast hun bestaande herenwoning, die nog steeds bestaat, een kleine stenen kapel te bouwen teneinde een houten kapel die bouwvallig was te vervangen. Een Pauselijke Bul van Martinus V (12 mei 1427) gaf hen daarvoor de toelating. De traditie zegt dat Jacob Adorno (+1465) en zijn broeder Pieter (+1464) een pelgrimstocht ondernamen naar Jeruzalem en zich lieten inspireren door het grondplan van de kerk van het Heilig Graf aldaar.
ADRES: Peperstraat 3, 8000 Brugge Live map

Kantcentrum 
Het Kantcentrum is ondergebracht in de gerestaureerde godshuizen die in de 15de eeuw door de familie Adornes gesticht werden. Regelmatig worden hier kantwerk-demonstraties gegeven, en in het boetiekje kunnen geïnteresseerden zich materiaal aanschaffen om zelf aan de slag te gaan.
ADRES: Kantcentrum, Peperstraat 3A, 8000 Brugge (ingang naast Jeruzalemkerk) Live map
Tel: + 32 50 33 00 72
Fax: +32 50 33 04 17
www.kantcentrum.com
visits@kantcentrum.com

Lumina Domestica (lampenmuseum) 
Het lampenmuseum toont u de boeiende historiek van de binnenhuisverlichting.  U krijgt een duidelijk beeld van de evolutie van fakkel en vetlamp tot gloeilamp en LED. De bezoeker ontdekt de grootste lampenverzameling ter wereld bestaande uit meer dan 6.000 antieke voorwerpen. Het lampenmuseum bevindt zich onmiddellijk naast het Choco-story museum.
ADRES : Wijnzakstraat 2 (centrum) 8000 Brugge Live map
T. & F : 050/61.22.37
www.luminadomestica.be
info@luminadomestica.be

Sint-Jorisgilde 
Schuttersgilde Sint-Joris: net als hun collega’s van de St.-Sebastiaansgilde bewaren ook de kruisboogschutters van St.-Joris in hun lokalen kostbare archivalia en een unieke verzameling kruisbogen.
ADRES : Sint-Joris Gilde, Stijn Streuvelsstraat 59, 8000 Brugge. Live map
T. + 32 50 33 54 08

Sint-Salvatorskathedraal 
Brugges oudste parochiekerk (12e-15e eeuw). Bezienswaardig zijn o.a. de grafmonumenten in het koor, wandtapijten, het majestueuze doksaal met orgel (1619-1717), het koorgestoelte en een schat aan schilderijen. Museum van de Kathedraal : schilderijen van o.m. Dirk Bouts en Hugo van der Goes, koperen grafplaten en reliekschrijnen.
Live map 

Sint-Sebastiaansgilde 
Schuttersgilde Sint-Sebastiaan : in de lokalen van deze aloude en eerbiedwaardige handboogschuttersgilde worden waardevolle schilderijen, belangrijke archivalia en herinneringen aan het lidmaatschap van Belgische en Britse vorsten bewaard.
ADRES : Sint-Sebastiaangilde, Carmersstraat 174, 8000 Brugge, Live map
T. + 32 50 33 16 26
www.sebastiaansgilde.be

Sint-Trudo Abdij 
Voormalig slot van de graven van Vlaanderen, thans abdij van de zusters kanunnikessen van het Heilig-Graf. Hoofdtoren uit de 14e-15e eeuw. De abdij werd tussen 1952 en 1972 vakkundig gerestaureerd en uitgebreid. Vlakbij de ingang ziet u het Hooghe Huus (vroeger stadhuis van de heerlijkheid Male) en een merkwaardige oude schandpaal (pelderijn).
ADRES: St.-Trudo Abdij Male, Pelderijnstraat 14, 8310 Brugge (St.-Kruis), Live map
Tel. + 32 50 36 70 20

Volkssterrenwacht Beisbroek 
De volkssterrenwacht en het planetarium zijn gesitueerd in het prachtige kader van domein Beisbroek. Met behulp van het meest recente Zeissplanetarium voeren we u mee op een overweldigende tocht doorheen de mysteries van het heelal. Een uitgekiend AllSky projectiesysteem dompelt u onder in de kleurrijke pracht van verre nevels en sterrenstelsels. Daarnaast kan u een bezoek brengen aan de vernieuwde tentoonstelling en onder begeleiding van een ervaren gids een kijkje nemen door de grote telescoop in het observatorium. In de periode oktober tot april biedt de volkssterrenwacht ook diverse cursussen aan voor haar leden. Men kan ook gebruik maken van een uitgebreid documentatiecentrum, met meer dan 1000 titels.
ADRES: Stedelijk Domein Beisbroek, Zeeweg 96, 8200 Sint-Andries. 
Tel. + 32 50 39 05 66,
www.beisbroek.be
info@beisbroek.be

O.L.Vrouw-Bezoekingskerk (Lissewege) 
Indrukwekkende bakstenen kerk (13e eeuw) in vroeggotische stijl. Merkwaardig interieur, met o.a. orgelkast, doksaal en predikstoel door Walram Romboudt (1562), schilderijen van J. Van Oost, M. Van Duvenede en J. Maes, en mirakuleus Mariabeeld (1625). Vanop de monumentale kerktoren (50 meter hoog) geniet men van uniek uitzicht op de omliggende poldervlakte en de Noordzeekust.
T. torenwachter: + 32 50 54 77 67
Info: VVV Lissewege 

Ter Doest (Lissewege) 
Voormalige Cisterciënzerabdij (12e eeuw) waarvan thans nog de imposante gotische tiendenschuur (13e eeuw) overblijft, alsook een deel van de abdijhoeve met duiventoren (1651) en een monumentale toegangspoort (1662).
ADRES  : Abdij Ter Doest, Ter Doeststraat 4, 8380 Lissewege

LINKS
Vrienden van de Stedelijke Musea
Vlaamse Kunstcollectie
Brugge Plus
Raakvlak (archeologie)
Brugge Factor 07


Moderne Architectuur

Concertgebouw 
De grote concertzaal voor Brugge. De betekenis en impact maken dat het gebouw onlosmakelijk verbonden is met het project ”Culturele Hoofdstad van Europa in 2002”. De criteria voor het ontwerp van het Concertgebouw hadden betrekking op openheid en avontuur, op vernieuwing en moderne uitstraling maar net zo op veiligheid en functionaliteit. De architecten , Paul Robbrecht & Hilde Daem , moesten rekening houden met een bestaand, vertrouwd en gerespecteerd stadsbeeld enerzijds en anderzijds met de ambitie van de stad om met dit project een belangrijk cultureel moment op een eigentijdse manier voor de toekomst te markeren.
Het resultaat is een bij wijlen verbluffende en creatieve ode aan Brugge en de dromen van de stad. Het gebouw heeft een globale omvang van 120 meter lengte en 50 meter breedte. Blikvanger, die zich enigszins los van het hoofdvolume plaatst, is de zogenaamde ’Lantaarntoren’ van 28 meter hoog en acht niveaus die uitziet op ’t Zand. In deze toren is een kamermuzieksalon met 300 zitjes ondergebracht. In het eigenlijke Concertgebouw telt het groot auditorium 1300 zitjes.  Gemiddeld vinden er jaarlijks meer dan 100 absolute topmomenten plaats op het vlak van klassieke muziek, jazz, muziektheater, visual,… 
ADRES : Concertgebouw Brugge vzw, ’t Zand 34, 8000 Brugge, Live map
T. +32 70  22 33 02
www.concertgebouw.be

Bargebrug
 
De voetgangersbrug ”Bargebrug” verbindt het Bargeplein aan de rand van de stad met de toegang tot het Minnewaterpark . De brug is een staaltje geworden van asymmetrische architectuur met roodgeschilderde profielen.
De Nederlandse ontwerpers (West8 urban design & landscape architecture bv) kozen een brug in de vorm van een reptiel die je kan beklimmen. Naast de brug bevindt zich een klein sanitair gebouw dat gedeeltelijk door een luifel beschermd wordt. Zo is de nieuwe ontmoetingsplaats voor toeristen die per bus komen omgetoverd tot een heel aangename plaats om een stadsbezoek aan te vangen.
Live map 

Conzett brug 
Met de brug over de Coupure van de Zwitser Jürg Conzett werd het ei van Brugge (de stadsomwalling) terug intact. Nu hoeft niemand nog om te lopen of te fietsen. De brug is een hedendaags toonbeeld van techniek , een pareltje van architectuur en vindingrijkheid. De brug integreert zich perfect in het Brugse landschap van de vroegere stadsomwalling.
Live map


Bierbrouwerij

Brouwerij De Halve Maan
In deze brouwerij, waarvan reeds in 1546 sprake, draait alles rond de ”Brugse Zot”, een pittig biertje van hoge gisting, op basis van mout, hop en speciale gist. Het gerstenat kan ter plaatse geproefd worden. Wie meer over het produktieproces en de geschiedenis van de brouwerij wil vernemen, kan deelnemen aan een geleid bezoek.
ADRES : Brouwerij De Halve Maan, Walplein 26, 8000 Brugge. Live map
Tel. + 32 50 33 26 97
www.halvemaan.be
info@halvemaan.be


Attractieparken

Boudewijn Seapark
Mocht u het cultureel aanbod eventjes voor bekeken houden dan is een bezoekje aan het attractiepark Boudewijn - Seapark het overwegen waard. Een dol-fijn pretpark voor jong en oud, met talrijke attracties (carrousel, roofvogels en papegaaien, Heirmanklok, reuzenrad, enz.). In Europa’s modernste overdekte Dolfinarium (1600 zitplaatsen) stelen speelse dolfijnen en zeeleeuwen show. Het panoramische aquarama laat de toeschouwers toe ook kijkje onder de waterspiegel nemen.
ADRES : Boudewijn-Seapark, A. Debaeckestraat 12, 8200 Sint-Michiels  Live map
T. + 32 50 38 38 38
F. + 32 50 38 23 43
www.boudewijnseapark.be
info@boudewijnpark.be 

In de omgeving van Brugge zijn ook nog enkele leuke adressen te vinden :

Toverplaneet
Legeweg 88, 8200 Sint-Andries,
T.: +32 50 31 89 50 (indoor speelplein) of +32 478 22 69 29
www.detoverplaneet.be

Speeldorp
(indoor speelplein)
Diksmuidestraat 5, 8000 Brugge
T. +32 50 34 84 27
F. +32 50 34 84 28  
www.speeldorp.be

Kinderboerderij „De Zeven Torentjes“,
Canadaring 41, 8310 Assebroek
T.: +32 50 35 40 43

Provinciaal Domein Tillegembos
(bos met speelplein en cafétaria).

Ryckeveldebos
(bos met natuurpark) tussen Brugge en Maldegem. 

Bij regenweer is een zwembad misschien ook een leuk idee :

Zwembad Jan Guillini, Lauwerstraat 15, 8000 Brugge, T. +32 50 31 35 54
Het olympisch zwembad „Olympia“, Doornstraat 110, 8200 Brugge, T. +32 50 39 02 00 (met glijbaan)
Zwembad Interbad, Veltemweg 35, 8310 Brugge, T. +32 50 35 07 77 (met glijbaan)
 


Parken

Hebt u even genoeg van de toeristische drukte in de binnenstad. Geen probleem, Brugge telt enkele gezellige parken in de binnenstad. Ook de Brugse vestingen zijn ideaal om door wandelaars verkend te worden.
In alfabetische volgorde zijn het de volgende : 

Baron Ruzettepark : een klein parkje gelegen aan de Komvest
live map


Graaf Visartpark : eveneens een klein park met een circuit waar kinderen het verkeersreglement kunnen aanleren (Karel de Stoutelaan). live map

Koning Albertpark : een groene oase tussen het station van Brugge en het Concertgebouw live map

Koningin Astridpark : de groene long van het centrum (bij Bruggelingen bekend onder de naam ”De botanieken hof”) gelegen langs de Minderbroederstraat. live map

Minnewaterpark : een prachtig park vlakbij het Minnewater en het Begijnhof. In de zomer vinden hier regelmatig openluchtconcerten plaats. live map

Pastoor Verhaegheplantsoen : een ietwat minder bekend parkje (in de buurt van de Ezelstraat en de Raamstraat) live map

Stadspark Sebrechts : net buiten het toeristische circuit gelegen en toch midden in het centrum (Oude Zak en Beenhouwersstraat). Jaarlijks worden hier beelden tentoongesteld. live map


Kerken

Brugge telt heel wat kerken. Slechts enkele kerken zijn voor het publiek toegankelijk.

Sint-Salvator Kerk
Onze-Lieve-Vrouw Kerk
Sint-Jacobs Kerk
Heilige Magdalena Kerk
Sint-Gillis Kerk
Sint-Walburga Kerk
Sint-Anna Kerk
Heilig Bloed Basiliek
Jerusalem Kerk
Begijnhof Kerk
Sint-Godelieve Kerk
Onze-Lieve-Vrouw Potterie Kerk
Onze-Lieve-Vrouw Blindekens Kerk


Vlaamse Kunstkollektie

Waar de meesters thuis zijn ...
De Vlaamse Primitieven, Rubens, Ensor… Deze kunstenaars zijn wereldwijd bekend en tentoongesteld, maar nergens vind je een vollediger overzicht van hun werk dan in hun thuishaven.

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het Groeningemuseum in Brugge en het Museum voor Schone Kunsten in Gent vertellen het verhaal van de beeldende kunst in Vlaanderen van de 15de tot de 21ste eeuw. Hun collecties kenden een gelijklopende historische groei en vullen elkaar perfect aan. Samen vormen zij de Vlaamse Kunstcollectie.

Kunst gaat in Antwerpen, Brugge en Gent gepaard met levenskunst. Een historisch straatbeeld met ruimte voor eigentijdse ideeën, dat is het unieke kader van deze Vlaamse kunststeden. Je geniet er met volle teugen van cultuur, sfeer en gastronomie.

www.vlaamsekunstcollectie.be  


Musea : Programma 2007-2010

2007

Tot 30 september > KUNSTETALAGE ’Utopia / Arcadia’
tot 30 september > KUNSTETALAGE ’Kristof Donckels’
tot 7 oktober > TENTOONSTELLING ’Exotische Primitieven’
tot 8 oktober > FOTO-opstelling ’Malou Swinnen’
Tot 2009 > TENTOONSTELLING ‘Leuven te leen’
13 september - 18 november > TENTOONSTELLING ’Huid van de stad. Brody Neuenschwander & Christian Lapie’
14 september - 6 januari 2008 > TENTOONSTELLING ’De dageraad van de Bourgondische eeuw’
21 september ’07 - mei ’08 > TENTOONSTELLINGS-project ’Heimo Zobernig. Work in progress’
21 september - 25 november > TENTOONSTELLING ’Stijn Streuvels en de Vlaschaard’
16 oktober ’07 > Concert van Vlaams Radiokoor: Erik Van Nevel & Dietrich Buxtehude
19 okt ’07- 6 jan ’08 > TENTOONSTELLING ’Brugge – Parijs – Rome: Joseph-Benoît Suvée en het neoclassicisme in Europa’
21 oktober > ACTIE Tournée Muséale KORTEMARK
16 december > MIDWINTERFEEST

2008

Tot 6 jan ’08 > TENTOONSTELLING ’De dageraad van de Bourgondische Eeuw’
Tot jan ’08 > TENTOONSTELLING ’Brugge – Parijs – Rome: Joseph-Benoît Suvée en het neoclassicisme in Europa’
13 apr ’08 > Erfgoeddag ’Wordt verwacht’
tot mei ’08 > TENTOONSTELLINGS-project ’Heimo Zobernig. Work in progress’
voorjaar 2008 > Tentoonstelling ’Barokbozetti uit Oostenrijk’
voorjaar 2008 > Tentoonstelling ’Günter Brus’
9 oktober - 4 januari 2009 - Tentoonstelling ’Stradanus (1523-1607), hofkunstenaar van de Medici’
winter 2008-2009 > Tentoonstelling " InterLace " (werktitel)
Tot 2009 > TENTOONSTELLING ‘Leuven te leen’

2009

Tot 4 jan 2009 > Tentoonstelling ’Stradanus (1523-1607), hofkunstenaar van de Medici’
Voorjaar 2009 > Tentoonstelling ’Karel de Stoute (1433-1477)’
Voorjaar 2009 > Erfgoeddag ’Uit vriendschap!?’

2010

Tentoonstelling “Van Eyck tot Dürer. De Vlaamse Primitieven en het oosten, 1430-1530”


[1]

Secure online hotel Acacia booking, Hotel Acacia Brugge, Acacia Brugge Hotel, member of Hotels Bruges
Each Best Western® hotel is independently owned and operated.
The World's Largest Hotel Chain®
webdesign: stardekk ×